Sunday, September 18, 2016

Farewell Party...again



July, Aug, Sept...Farewell Party month.
Last month, Chuah (my senior for 1 year) & Shela (my junior for 1 year) resigned.
Chuah will open pre-school, Q-Dees at Banting (suit her character, I think).
While Shela left for another job at Nilai, near her house.
Her husband work at Negeri Sembilan. So berulang every day would be quite tiring.
Me? Still here but will have a big changes in my life around Oct or Nov.
Frankly speaking, saya agak nervous.
May Allah ease my family journey.

The main reason why I still working here because of distance.
Dulu masa zaman student, 6 bulan pertama duduk university residence.
Dekat...5-10 mins by bicycle. Lunch time boleh balik makan, solat.
Cuma penat tang naik bukit.
University atas bukit, datang dari mana pun kena naik bukit dulu.
Lepas 6 bulan, kena keluar residence & pindah masuk rumah.
Share bertiga (sebab nak jimat). Allowance memang cukup untuk duduk seorang.
Tapi nanti tak dapat nak jalan2 or balik Malaysia selalu.
Lagi 2 orang, both same uni tapi different uni from me.
So rumah kami jauh sikit dari uni saya.
Naik bicycle dalam 40 mins (kalo pecut sikit, bolehlah kurang 10 mins).
Naik bas pun, takdelah cepat sangat.
Perjalanan lebih kurang 30 mins (tau lah bas Jepun, sangat berhemah).
Kalau terlepas pulak kena tunggu another 30 mins.
Kalo naik subway pun, kena interchange subway.
Time tu, subway station depan university belum siap lagi.
So from exit to university another 10 mins by walk (speed org Jepun, speed org Msia add another 10 mins).

Setahun jek duduk rumah tu. Then moved to another house.
Kali ni duduk berdua sahaja & pilih rumah in between both uni. Adil.
Naik bicycle tanpa pecutan dalam 25 mins.
Tapi walau macam mana pun still kena daki bukit.
Awal2 dulu gagah juga kayuh daki bukit.
Dah semakin tua, tolak aje bicycle.
Tu yang zaman student kurus kerempeng.
Tapi kalau dah malas sangat, naik bas.
Since rumah pun dekat dengan main road to university, so bas lagi banyak lalu.
Zaman student selalu jugak tuang kelas, espcially 1st kelas pagi & time winter.
Time winter, kalau nak keluar selimut tu memerlukan daya kekuatan yang amat tinggi.
Belum lagi nak mandi.
Dahlah rumah kedua ni agak miskin sikit.
Separuh kayu & kalau nak mandi, kena tunggu around 15 mins,
barulah air panas sebab pakai heater dapur gas.
Pernah sekali orang sebelah rumah tido, then terlanggar dinding, habis semua keychains kat dinding jatuh.


- Inilah bilik saya. Zaman student suka warna biru & hijau lembut. Dah tua2 ni, macam takde warna peberet jek :p. Ni rumah kedua. Rumah pertama tak pakai camera digital lagi. So takde softcopy. Rumah pertama lagi besar tapi jauh dengan banyak benda.


- Dapur kami yang cute. BTW, housemate saya yang paling kiri, tudung warna cream. Kawan since high school. Dia baik & blur, so senang kena buli...hahahahaha...


- Di belakang tu bilik housemate saya. Dipisahkan dengan pintu kayu Jepun. Basically kalo dia berdengkur, saya boleh dengar apatah lagi kalau cakap telefon. Dulu masing2 pakai earphone nak tengok TV. So takdelah mengganggu each other.

Jadinyer bila dah keja, memang seboleh2 nyer nak cari tempat keja yang dekat ngan rumah.
Sebab 5 hari bekerja , 2 hari jek pun nak jalan2. 2 hari penat lebih berbaloi dari 5 hari penat.
Bila dah beranak3, lagilah kalau boleh nak yang dekat.
Senang kalau ada aper2.
Ada juga orang cakap rugilah, belajar jauh2 tapi keja kilang jek.
Keinginan tu memang ada nak buat something yang more worth it to my knowledge.
Lagi2 bila tengok kawan2 yang lain yang dah berjaya.
TAPI.....hanya ibu2 yang memahami.
Takpelah berkorban untuk anak3.
Now is their time untuk rasa aper yang pernah saya rasa masa zaman kanak2 dulu.
And I hope I can give better.
Bila diorg dah quite independent, manalah tau masih ada berpeluang to do something yang lebih baik, kan.

No comments: