Friday, June 17, 2016

Kerana kopi....

Esok dah 12 hari berpuasa. Cepatnya...
Hari Khamis minggu sebelum berpuasa, Nawwar demam campak.
2 weeks before, dah kena. Belum abis keluar lagi agaknya sebelum ni.
Nawwar kalau demam, manjanyer Ya Allah...nak berdukung saja. Tidur pun nak diriba.
Boleh tahan penat.

Hari Sabtu, lepas Nawwar baik demam, saya pula rasa lenguh2 satu badan, macam sakit2 sendi.
Nak sujud masa solat kaki rasa menggeletar.
Badan rasa panas suam2 macam nak demam.
Penat sangat kot menjaga Nawwar demam.
Makan panadol, lepas berpeluh2, dah rasa segar semula.

Esoknya, pergi shopping baju raya anak3.
Tahun ni lambat sikit sbb ada si kecik.
Beli awal sangat takut tetiba dekat nak raya, Nawwar membesar dengan jayanya.
Masa Lutfiah dulu beli 2 bulan awal, time raya pakai dah sendat.
Ramai jugak yang shopping last minute.
Balik rumah dah keletihan. Tahulah bila shopping ngan anak3.

Malam dah mula nak demam. Gagahkan diri juga masak bodoh2 untuk sahur.
Time sahur tekak rasa dah tak sedap tapi paksa diri makan.
Kang melepek pulak time kerja. Nak pump lagi.
Tapi makin dipaksa, makin tak larat.
Pangkal tengkuk hingga ke bahu terasa amatlah berat.
Kepala dah start pusing bila berdiri.
Nak berjalan kena pegang something.
Nak gi kerja? Memang taklah,kan.
Makan panadol tak jalan. Kepala still sakit. Tak pernah kena migrain.
Pertama kali sakit kepala sampai menangis.
Time bersalin pun tak menangis.
Perut lapar, tapi tak lalu makan. Angin pulak masuk perut. Makan sikit, muntah balik.
Badan panas suam2.

The next day pergi klinik, doktor suruh check darah. Takut denggi.
Alhamdulillah, takde aper2. Doktor kata viral fever maybe jangkit dari Nawwar.
Teruk betul antibodi mama dia. Dah transfer ke 3 orang, gitulah...
Pertama kali pergi klinik kesihatan bahagian pesakit luar (selalu gi klinik ibu & anak jek), sampai tersalah masuk bilik.
Doktor tanya first time ke. Saya pun terangguk2 malu.
Layanan doktor memang tip top. Plus explaination yang agak details & memuaskan hati.
Lepas ni pergi sini jelah kalau sakit. Sama lama jek menunggu dengan klinik swasta.
Dapatlah segala macam ubat termasuk antibiotik.
Gi klinik swasta dapat paracetemol jek.

Hari ketiga masih lagi lemah tapi dah beransur pulih.
Dah lama tak sakit teruk.
Rasanyer last sekali 3,4 bulan lepas bersalinkan Lutfiah.
Tu pun demam urat sbb penat sangat.
Kali ni sakit dia mmg lain macam.
Dah makin berusia, dugaan sakit pun makin hebat.
Mr-ab kata sebab saya suka minum kopi.
Abih tu, nak buat camne saya memang hantu kopi.
Tapi sebagai isteri mithali (eceh), saya ikut juga cakap dia.
Dah dekat 2 minggu ni, baru 3 kali saya minum kopi.
Quite a good achievement for me :)

Bila sakit2 macam ni, rasa begitu bersyukurnya saya selama ni Allah bagi rezeki sihat.
Tapi tulah, kenkadang kita lupa, kan.
Sibuk pula meminta2 rezeki yang selainnya.
Kali ni Allah bagi reminder kaw kaw punya.
Jangan lupa untuk selalu muhasabah diri, ye Puan Azimah.

No comments: