Sunday, April 10, 2016

Happy 10th Anniversary to me



Memula bila dapat offer letter ni (letter ke email?), saya memang plan nak keja 2 tahun jek sebelum lompat ke company lain.
Tapi entah macam mana, masa induction kat Tamagawa, jumpa 2 orang from Malaysia tengah buat attachment.
Oklah, tukar target, kalau lepas 2 tahun tak dapat attachment offer baru tukar keja.
Saya memang nak merasa working experience in Japan.
Tapi masa final year, result saya dah nyawa2 ikan (refer entry saya sebelum ni), jadi susah nak dapat keja kat sana.

Year 1 - 2006 :
Memula masuk dah buat drama swasta.
Kononnyer nak start new life tapi terlalu cepat plak.
Tapi kali ni maybe sebab dah ada pengalaman, so agak relax sikit.
Memang takde rezeki untuk itu, tapi end of the year, boss offer as one of candidate for attachment.
Tak fikir langsung, terus jawab ya.

Year 2 - 2007 :
2 bulan pertama, rentetan dari drama swasta saya, ada kejutan untuk orang2 kilang bila bukan nama saya dalam kad jemputan.
Sebenarnya sudah agak lama, tapi takkanlah nak beritahu satu dunia kot.
Ramai yang simpati dekat saya.
Dan ramai yang sibuk nak kenalkan saya dengan orang itu ini.
Antara yang diperkenalkan termasuklah suami saya.
Lepas tu boss cakap attachment for this year postponed or takde langsung.
Dah boss cakap macam tu, so I getting serious with my husband.
End of the year, merisik.

Year 3 - 2008 :
Elok jek lepas merisik, boss cakap attachment program ON balik.
Nasib baik suami saya jenis memahami.
Walaupun arwah mak punya bebel berguni2.
Apa taknya sebulan setengah lepas kahwin, dah tinggalkan suami (arwah mak memang agak conservative).
Sorang kat Japan, sorang kat Malaysia.
Tapi kenapa entah, saya begitu confident.
Maybe dah belajar kot from past experience.

Year 4 - 2009 :
Alhamdulillah, exploring Japan again.
Rezeki..walaupun tak mampu travel satu dunia, tapi Allah bagi peluang kenal sungguh2 dengan satu negara lain.
This time lagi excited sebab duduk area Tokyo/Yokohama.
Kalau orang tanya kenapa saya tak berminat duduk bandar.
One of the reason, cukup dah kot saya duduk tengah bandar,
Melaka -> JB -> Teluk Intan (ni jek bandar comel) -> Ipoh -> JB -> KL(Bangsar) -> Nagoya -> TPG (ni pun bandar comel) -> Tokyo/Yokohama.
Dok kampung best, aman damai.
Sekali sekala masuk bandar besar cukuplah.
Nak mengharung kesesakan hari2 sekali lagi, mungkin tidak.

Year 5 - 2010 :
Return back to Malaysia & give birth to Naufal.
Alhamdulillah.
Kena bond 3 thn & tunggu another 2 year utk dapat full wang saguhati.

Year 6 - 2011 :
Busy adapting life as working mama.
And...ter'pregnant' again :p

Year 7 - 2012 :
Busy adapting life as working mama for 2.
July onwards, cancer mak datang balik.
So mostly busy pulang balik kampung.
Takde masa nak fikir tukar kerja.

Year 8 - 2013 :
Until June, still pulang balik kampung.
Tahun ni rehat from pregnancy & brestfeeding fully stop on April.
Kalau ikut plan saya, saya memang nak pregnant lagi.
Tapi suami kesian kat saya kepenatan plus dia pun nak try2 cari business lepas pencen nanti.

Year 9 -2014 :
Dah complete 3+2 years.
Tapi still di sini...hahahaha...
Semua dekat & senang kat sini.
Dah macam kampung sendiri.

Year 10 - 2015 :
Mengandung anak yang ke-3.
Walaupun terlewat dari plan saya.
Pregnant kali ni memang penat lain macam.
Bulan July selamat melahirkan Nawwar.
Alhamdulillah. Kali ni semua sendiri. Memang kepenatan & unstable.
Nak tukar keja? Taklah kan.

Year 11 - 2016 :
Tahun terakhir untuk misi saya.
Kalau jadi, saya ceritalah.
Tak jadi, biarlah saya seorang yang tahu.
Tapi saya sangat berharap Allah permudahkan.
AMEEN.

No comments: