Saturday, April 16, 2016

Bleeding & miscarriage


Entry lama masa mengandungkan Naufal yang saya revert to draft.
Masa tulis entry ni, before Chinese New Year.
Ingatkan balik Melaka masa Chinese New Year, takde problem sebab dekat compare ngan Paka.
Tapi lepas pergi rumah Ibu (mertua abang), the next day terus bleeding.
Makin teruk compare to sebelum2 ini.
Doktor bagi rehat seminggu.
Kebetulan balik kampung, dapatlah bermanja2 ngan arwah Mak.
Masa tu arwah Mak betul-betul jaga.
Janganlah gatai2 berjalan-jalan, terus kena bebel.
Disuruh baring sahaja, memang sesungguhnya sangatlah bosan walaupun bercuti panjang.

Baru-baru ini ada 2 orang sahabat saya yang keguguran anak yang pertama.
Masa saya bleeding, my gynae cakap memang normal anak pertama selalu bleeding.
Sebab rahim tak biasa lagi.
Tapi kalau keguguran pun, jangan bersedih.
Sebab more than 90% yang miscarriage normally tak sempurna.
Kalau survive pun, kemungkinan ada banyak masalah selepas bersalin.
Allah sayangkan kita. Tak nak bebankan kita di kemudian hari.
Mungkin Allah ada perancangan yang lebih baik untuk kita.
Sentiasa bersangka baik.

Kepada sahabat2 saya, Insya-Allah ada rezeki lagi.
Berdoa banyak2,ye.

No comments: