Sunday, November 30, 2014

Kerja oh kerja

Agak terharu juga bila ada orang request suruh update blog.
Ingatkan takde org baca tapi bila tengok daily stats, no so badlah untuk saya yang tak glamer ni.
Kat office pun dah ada orang start panggil saya 'rxiema', bunyi 'R' tu ditekankan.
Nickname ni saya guna since form 4. Asalnya cuma nak create yahoo email tapi melekat lama pula.
Bila mula kerja, saya dah slow down guna nick name & terus guna nama penuh untuk lebih official.

Blog is my place to flashback all the memories & sometimes give my opinion or express out my feeling.
Kalau daily update, normally I prefer FB or IG.
Boleh add saya tapi saya jarang letak muka saya (mahal lah katakan...hehehe...).
Then if got time baru story panjang2 thru my blog.
Banyak cerita nak cerita tapi tak taulah this one month memang terlebih emosi.
But I already got the answer. Maybe later on when I'm ready enough I will share out.
Now only family & best friends know.

Ada masa saya memang rasa nak berhenti kerja 24 jam.
Tapi bila dah rasional balik, sebenarnya kerja saya takdelah teruk sangat.
Dulu awal-awal kerja, mostly kerja memang banyak attached dengan process.
Tapi after balik dari attachment, job saya more to project, system & $$$ related.
So kerja saya memang agak flexible, tak terikat sangat dengan process.
Malam-malam atau weekend memang jar rang jar rang orang call.
Kalau rasa nak balik on time, sambung jek kerja dekat rumah.
Jarak dari rumah cuma 10~15 minit.
Tak pening kepala sangat fikir harga minyak naik, jam or nak bertolak seawal pagi.
Balik kerja boleh pergi jogging, pergi gym/aerobik, masak & still boleh spend a lot of time with kids.
So overall, memang sesuai untuk saya yang berkeluarga.

Rakan-rakan sekerja pun ramai yang baik-baik, sangat membantu bila diperlukan.
Tiada kesukaran nak mengerjakan ibadah & pumping for breasfeed mama.
Dan yang paling penting, ramai yang menutup aurat dengan sempurna.
Jadi secara tidak langsung, memberi impact yang baik untuk saya.
Cuma saya jek yang belum bersedia sepenuhnya, still on & off. Insya-Allah one day.
Secara tidak langsung kurang dugaan/dosa nak bersaing fesyen saper paling lawa, mekap saper paling tebal.
Err...tapi company saya memang tak boleh mekap pun.
Company saya sangat menghargai natural beauty...hehehehe....

Cuma bila benchmark salary, saya memang agak teruja dengan kawan-kawan saya yang lain.
Tapi current salary bukannya tak cukup. Alhamdulillah, cukup.
Masih mampu berbahagi rezeki dengan yang lain.
Cuma itulah kenkadang hasutan syaitan & perasan tamak itu masih ada.
Rezeki Allah itu luas pengertiannya.
Bukan tertumpu pada wang ringgit. Adakalnya saya masih lagi lupa.

BTW, bawah ni ada video company saya masa annual dinner.
Carilah saya. Saya pakai favourite tudung.


1 comment:

Dewi Aja said...
This comment has been removed by a blog administrator.